Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Magyar reptéren a terroristaszűrő rendszer

2006.10.13. 13:30
A University College London (UCL) nevű brit egyetem új kutatási központot hozott létre a terrorizmus megelőzésére szolgáló műszaki eszközök fejlesztésére. A Biztonsági és Bűnügyi Tudományos Központ első találmánya az Optag nevű elektronikus utasazonosító és -követő rendszer, amelyet először Magyarországon próbálnak ki.

Az Optag a tervezők elképzelése szerint minden utast egy egyedi rádiójelet kibocsátó lapkával látna el, amit az utas a repülőgépre való bejelentkezéskor kapna. Az utasok elektronikus "címkéit" a repülőtéren felszerelt jelolvasó készülékek követnék, amelyekhez reptéri panorámakamerák videofelvételeit szinkronizálnának. "Ilyen műszaki háttérrel egy méteres pontossággal meg lehetne határozni minden utas tartózkodási helyét, és követni a mozgását" - nyilatkozta a BBC-nek a projekt vezetője, dr. Paul Brennan.

A jelkibocsátó lapka prototípusa jelenleg nem tartalmaz semmilyen adatot, csak az egyedi rádiójelet szolgáltatja, de Brennan szerint a jövőben biometrikus adatot (például ujjlenyomatot) is rögzíthetne. A továbbfejlesztési lehetőségek mellett néhány megválaszolatlan kérdés is akad a projektben. Egyelőre nem megoldott, hogyan lehet megakadályozni, hogy az utasok ne cseréljék el és ne dobják ki a lapkákat, és azt is tisztázni kell, hogy az Optag mennyiben sérti az egyéni szabadságjogokat.

Először itthon

A rendszer elsősorban a terrorizmus megelőzésére szolgálna, könnyen lehetne vele követni gyanús utasokat, illetve azonnal értesülni lehetne arról, ha egy utas valamilyen számára tiltott területre lép. Az Optag továbbá egy esetleges tűzesetben is segíthetné a reptér kiürítését, és elveszett gyerekeket, illetve késő utasokat is hamar meg lehetne találni vele. Hogy a koncepció mennyire működőképes, decemberben derül majd ki, ekkor kezdődik meg a rendszer első tesztje, közölték az Index kérdésére a debreceni reptéren. Ha a próba sikerrel jár, Brennan szerint két éven belül más repülőtereken is be lehet vezetni az Optagot.

A londoni egyetem központjában az Optag mellett további repülésbiztonsági eszközöket is fejlesztenek. Robert Speller professzor egy új átvilágító készüléket alkotott, amely röntgensugarak anyagfüggő szóródását vizsgálva szűri ki a csomagokba rejtett robbanóanyagokat és drogokat. A professzor másik találmánya egy hordozható szerkezet, amely egy feltételezett "piszkos bomba" (sugárfertőzéssel járó pokolgép) robbanásakor képes megállapítani a fertőzés mértékét és helyét.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.