Ambrus
-7 °C
3 °C

A plazma után itt a lézertévé

2006.10.13. 10:30
Egy ausztrál elektronikai cég vezetője a plazmatévék halálát jövendöli. Önbizalma oka egy új chip, amely 2007 karácsonyára már Mitsubishi és Samsung készülékeiben kerül a piacra.

Tanuljuk meg a szót: lézertévé. Az új televízió prototípusa már létezik, hála az ausztrál Arasor International vállalat optoelektronikai chipjének és a Szilikon-völgybeli Novalux cég lézerkivetítőjének. A készülék konstruktőrei azt állítják, hogy az új tévétípus feleannyiba kerül, mint a plazmatévé, viszont könnyebb, negyedannyi áramot fogyaszt, és sokkal jobb képet ad. "A jelenleg forgalomban levő tévéképernyők csak a szem által látható színek 30-35 százalékát tudják megjeleníteni. A lézertévé 90 százalékban ugyanazokat a színeket adja vissza, amit a szem lát" - nyilatkozta a Sydney Morning Heraldnak Jean-Michel Pelaprat, a Novalux igazgatója.

A vásárlók számára is elérhető első lézertévéket a Mitsubishi és a Samsung gyártja, és 2007 karácsonyán debütálnak majd. Pelaprat szerint át fogják rendezni a piacot: az igazgató azt jósolja, hogy 40 inch (körülbelül egy méter) képernyőátló alatt az LCD-tévék uralkodnak majd, fölötte a lézertévék, a plazmatévék pedig gyorsan eltűnnek a polcokról. Az optoelektronikai chipet egyébként nemcsak televíziókban tervezik alkalmazni. Az Arasor elképzelései szerint hamarosan olyan mobiltelefonok alkatrésze is lesz, amelyekkel képeket és videókat lehet majd vetíteni bármilyen felületre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!