Piroska
-12 °C
-2 °C

Kísérleti számítógépek a top 500-ban

2004.06.21. 12:13
Újra az IBM dominálja a szuperkomputerek ötszázas toplistáját, és két prototípus is bekerült a legjobb tíz közé. A két új rendszer, az IBM negyedik és nyolcadik helyre sorolt Blue Gene/L DD1 és DD2-ese jóval kisebb, és kevesebb energiát használ versenytársainál.
Három év után, a gépek számát tekintve, visszavette a vezetést a szuperkomputerek félévente elkészülő toplistáján az IBM. A cég tavaly november 31,8-os részesedése 44,8 százalékra nőtt, a korábban vezető Hewlett-Packard (HP) részesedése 33 százalékról 28 százalékra esett, írta a News.com. Az IBM-nek ráadásul két prototípusa is szerepel a legjobb tíz között.

Az IBM szerint a prototípusok bizonyítják, hogy az elmúlt évek kutatómunkája végre meghozza gyümölcsét. A HP, ami tavaly a legnagyobb forgalmat produkálta a nagyteljesítményű gépek piacán, inkább azt hangsúlyozza, hogy pontosan ugyanannyi, 108 darab új géppel szerepel az ötszázas listán, mint az IBM.

A sebesség számít

A top 10
1. Earth Simulator (NEC)
2. Thunder (California Digital)
3. ASCI Q (Hewlett-Packard)
4. Blue Gene/L DD1 prototípus (IBM)
5. Tungsten (Dell)
6. IBM Power4-alapú klaszter
7. Riken (Fujitsu)
8. Blue Gene/L DD2 prototípus (IBM)
9. HP Itanium-klaszter
10. 4000A (Dawning)

A lista, melyet évente kétszer készítenek el, a Linpack nevű matematikai sebességteszten alapul. Az első helyezett rendszer, a NEC 5120 processzoros Earth Simulatora 35,8 teraflopra képes, azaz 35,8 trillió műveletet tud elvégezni másodpercenként. A Linpack csak egy szempontból méri a teljesítményt, de Jack Dongarra, a lista készítője már dolgozik egy átfogóbb teszten.

A második helyet a California Digital Thunder nevű rendszere szerezte meg, ebben 4096 darab Intel Itanium 2 processzor dolgozik, és 19,9 teraflopra képes. A top 10-be éppen belefért egy kínai rendszer is, a 8 teraflop teljesítményű Dawning 4000A, melyben 2560 AMD Opteron processzor üzemel.

Szokatlan felépítés

A novemberi eredményekhez képest számos változás történt. Az egy teraflopos határt, amit három éve csak 12 gép tudott átlépni, most már a rendszerek csaknem fele, 242 komputer teljesíti, a lista utolsó helyére szorult gép pedig még 242-ik volt fél évvel ezelőtt.

A listán szerepel harminc darab IBM BladeCenter is. A szokatlan felépítésű gépek, melyekből eddig hármat adtak el, az IBM Power processzoraira épülnek. A felhasznált duálprocesszorokban beépített áramkör gondoskodik öt független hálózattal való kommunikációról. Ez azt jelenti, hogy a rendszerekben nincs szükség különálló, drága összeköttetésekre, és a processzorok számának megduplázása majdnem megduplázza a számítógép teljesítményét is, magyarázta a News.com-nak Bill Pulleyblank, az IBM szuperkomputer-csoportjának igazgatója.

Élre tör a prototípus

Az IBM prototípusában, a negyedik helyezett IBM Blue Gene/L DD1-ben 8192 darab 500 MHz-es processzor üzemel, és 13,8 teraflopra képes, a nyolcadik helyen álló DD2-esben pedig 4096 darab 700 MHz-es processzor dolgozik, és 8,67 teraflopot tud. A végleges Blue Gene/L-ben a 700 MHz-es chipeket használják majd, ennek az építése ősszel kezdődik a Lawrence Livermore laboratóriumban. Jó esély van rá, hogy a következő listát már ez a gép fogja vezetni, mondta Dave Turek, az IBM szuperkomputer-csoportjának vezetője.

A Blue Gene/L mérete körülbelül akkora, mint nyolc hűtőszekrény, azaz jóval kisebb, mint az Earth Simulator, ami, bár háromszor gyorsabb, csak egy 65 méterszer 50 méteres teremben fér el. Az IBM tervezi, hogy a későbbiekben piacra lép a Blue Gene/L-lel, de ennek időpontja még nem ismert. A cég dolgozik egy másik változaton is, a Blue Gene/C-n.

Az IDC piackutató cég szerint a nagyteljesítményű komputerek piaca igen gyorsan fejlődik, a 2004-es 6,1 milliárd dollárról 7,6 milliárd dollárra ugrik 2008-ra, és az idei 112 000 gép helyett 176 000 komputert fognak eladni.

Versenyben a klaszterek

A szuperkomputereket csak a fürtökbe kötött gépek, az úgynevezett klaszterek tudják megszorongatni. A klaszterek nagysebességű hálózattal összekötött kisebb teljesítményű gépekből állnak. Egyes számításokat ugyan nem tudnak olyan hatékonyan elvégezni, mint a szuperkomputerek, és némely feladatra, például a titkosításra nem is alkalmasak, de jóval olcsóbbak. A listán szereplő hét Boeing-szuperkomputer közül például hat Xeon-processzoros klaszter, és csak az egyik egy Cray X1-es. Az ötödik helyezett Dell-gép, a Tungsten szintén klasztert, és most először az ötszázas lista nagyobb hányada, 281 gép hasonló.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!