Szabina
4 °C
12 °C

Neoncsövek és gigahertzek a tuningversenyen

2003.09.29. 18:29
Hétvégén Budapesten megrendezték az első magyar tuning és modding versenyt, ahol kiderült: a processzorok akár mínusz tizenhárom fokra is lehűthetőek, és a számítógép kék neoncső nélkül senkit sem boldogít. A sufnituningolók szerint a gépet az teszi igazán széppé, ha színes műanyag bigyók és tekerők díszítik, és egy plexi ablakon át megtekinthető a belseje.
Tekintse meg képeinket
A HardwareOC és Radikalmod weboldalak által szervezett verseny két részből állt: az első megmérettetésen a gépek teljesítményét mérték föl (tuning), a másodikon pedig a kinézetet és a kivitelezés gondosságát (modding). A versenyen nem profi tervezőcégek, hanem otthon barkácsoló fiatalok vettek részt, akik valószínűleg a saját zsebpénzükből vásárolnak újabb és újabb alkatrészeket. Sokan csak azért neveztek, hogy élőben is találkozhassanak az internetes fórumokon (például a HWSW portálon) megismert barátaikkal.

A kétnapos esemény színhelyéül szolgáló Karton Galériában a hétvégén egy hardverkiállítást is megtekinthettünk, ami a laikusok számára nem tartogat túl sok érdekességet; a különböző színű nyomtatott áramkörök, ventillátorok és kábelek csak azokat hozzák lázba, aki amúgy is minden éjjel ezekkel álmodnak.

Bár elsősorban a verseny miatt érkeztünk a helyszínre, mi a kiállításon is láttunk néhány érdekességet, például csajoknak tervezett piros alaplapokat, tuningbarát egeret és egy teljesen átlátszó számítógépházat, aminek valószínűleg semmilyen gyakorlati haszna nincs, viszont ronda. Az egyik üvegvitrinben a vízhűtéshez szükséges csöveket is kiállították, amelyekkel valószínűleg egy kisebb kutyaól vízellátása is könnyen megoldható.

Gyorsulási verseny Lada-alkatrészekkel

A verseny első napja a gigahertzekről szólt, de csak négyen voltak elég bátrak a nevezéshez. A fiatal tuningolók kora délutánig küzdhettek, hogy a tesztprogramokkal minél jobb eredményeket tudjanak elérni. A győztes végül "Grof" lett egy semmitmondó szürke géppel, amelynél sokkal vadabb külsejű dobozokkal is beneveztek a gyorsulási versenybe. Az egyik ilyen konstrukcióban például autóalkatrészeket is felhasználtak, ezért természetesen mi is megkérdeztük, hogy mit hegesztettek.

"Miénk a verseny leghidegebb gépe, akár mínusz nyolc fokra is lemegy a hőmérséklete. Saját építésű hűtőnkbe két Lada hűtőrácsot raktunk, de csak egy esténk volt az összeszerelésre" - mondta a büszke tulajdonos, aki a verseny harmadik helyezettje lett.

Később saját szemünkkel láttuk, hogy a szoftveres hőmérő mínusz tizenhárom fokot mutat, szerkesztőségünk Lada-szakértője azonban a képeink alapján elmondta, hogy a fiatalok valószínűleg nem hűtőrácsokat, hanem utastéri fűtőtesteket használtak föl.

Etele a második

A második helyezett az "Etele [aki néha Draco]" álnéven ismert fórumozó lett, aki szintén vízhűtést használt, de kizárólag gyári alkatrészekből építkezett. Persze az utolsó csavarig mindent ő szerelt be, de valószínűleg sokkal könnyebb alkatrészeket vásárolni, mint ladás hűtőtartályt hegeszteni.

Később azonban megtudtuk, hogy a megfelelő rendszerösszetevők beszerzése sem könnyű: ha egy RAM modul nem képes nagyobb teljesítményre, mint amennyi rá van írva, akkor alkalmatlan a tuningra, és többnyire csak a szerencsén múlik, hogy az egyébként kiválóan működő alkatrészt a boltban visszaveszik-e. Ezen kívül a ház hűtőrendszerébe speciális hűtőfolyadékot kell tölteni, amelyet Ausztriában lehet beszerezni.

Egér a gépben

Klikk a képre!
A második napon már a tervezők versenye zajlott (magyarul: modding), amelyen a házak hűtését, ötletességét, kivitelezését, praktikusságát és összhatását vette figyelembe a zsűri. A tucatnyi résztvevő különböző érdekes megoldásokkal rukkoltak elő, de a győztes nem igazán nyerte el a tetszésünket. Megfigyeléseink szerint csak az oldalán található festés volt igazán különleges, ami akár megrendelésre is készülhetett. Sokkal érdekesebbnek találtuk a metálos-halálfejes díszítésű gépet (második helyezett és közönségdíj), amelyből csak a gombnyomásra indítható halálhörgést hiányoltuk.

Az egyik gép tulajdonosa parányi egérkalitkát épített számítógépébe, amit eleinte roppant szadista dolognak tartottunk. A fiatal konstruktőr elmagyarázta, hogy az egér vágyott a szereplésre, és csak a kiállítás idejére marad a bonbonos dobozban. Az átlátszó műanyag dobozba a számítógépházon keresztül érkezett levegő, és az egér magas víztartalmú gyümölcsöket is kapott, nehogy kiszáradjon.

A vágy titokzatos tárgya

Mindeközben gyanús zajok és kiabálások hallatszottak át a szomszédos teremből, ahol éppen "Közép-Európa első és egyetlen AMD Athlon 64 FX-51 processzorát" tesztelte néhány fanatikus fiatal.

"Bassza meg, nekem kell egy Athlon, nem várom meg, amíg hivatalosan kijön. Az csak két hét múlva lesz! Több mint tíz százalékkal jobb, mint a másik!" - hangzottak el a csatakiáltások a számítógép iránt szélsőségesen rajongó fiatalok szájából, akik egymás között jobbára csak betűszavakkal és rövidítésekkel kommunikáltak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!