Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Ultraszélessávú lesz a bluetooth

2005.05.05. 10:00
Csökkenhet az egymással nem kompatibilis drótnélküli hálózati technológiák száma, miután a bluetooth fejlesztői szerdán bejelentették, hogy a jövőben együttműködnek az ultrawideband fejlesztőivel.

Most tobzódunk a drótnélküli hálózati technológiákban, van wifi, zigbee, bluetooth, ultrawideband és nfc, amelyek mind hasonlóan működnek, de nem egymással. Az összeférhetetlenség azzal magyarázható, hogy mindegyik technológia más-más feladatra van kitalálva, a wifi például nagy hatótávolságú és gyors, de nagyon sok áramot zabál, ezért az apróbb hordozható eszközökbe inkább takarékos bluetooth csatolót érdemes építeni, ami lassú.

Mivel nagyon sok cég - például az Intel és a Motorola - a bluetooth és az ultrawideband fejlesztői csoportjának is a tagja, természetes volt, hogy a problémát nem egymástól függetlenül oldják meg, hanem közösen. Az ultrawideband egyébként nagyon gyors: az eszközök öt-tíz méteres távolsága esetén valahol száz és kétszáz megabit per másodperc között van a sávszélessége.

A mérnököknek persze még számos fontos kérdést tisztázniuk kell, például az ultrawideband közösségében két szembenálló csoport alakult ki, amelyek más megoldásokat építenének a szabványba, és a technológia még az európai és ázsiai szabályozó testületek jóváhagyására vár.

A Cnet informatikai szaklap szerint az ultrawideband és bluetooth eszközök pár éven belül megjelennek, és először valószínűleg számítógépekben lesz ilyen csatoló.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.