Judit
3 °C
6 °C

Kína saját DVD-szabványt akar

2003.11.20. 11:09
Kína bejelentette, hogy saját digitális videoformátumot fejleszt. Az EVD névre keresztelt formátumot az ázsiai piacra szánják.
Az EVD-rendszer a DVD-hez hasonlóan digitális video- és hangjelek, valamint adatok tárolására vállakozik. Míg ehhez azonban a DVD az MPEG-2 tömörítést alkalmazza, az EVD a New York-i On2 Technologies által kifejlesztett VP5 és VP6 tömörítőket, videokodekeket használja.

Olcsó licenc

Kína a saját nagyfelbontású rendszerre átállással csak előnyöket élvezne, idézte a heise.de híroldal Douglas A. McIntyre-t, az On2 elnökét, aki szerint sokkal előnyösebb a VP5 és VP6 kodekek használata az MPEG-2 vagy a készülő H.264 szabvány helyett. "Csakis a költségekről illetve a nagyobb tömörítésről van szó" - jelentette ki McIntyre.

A menedzser szerint az On2 megegyezett a kínai illetékesekkel, hogy EVD-lejátszóként 2 dollárért rendelkezésre bocsátják a kodekeket, az EVD formátumú lemezek után azonban nem követelnek jogdíjat.

Hollywood még nem döntött

"Ha abból indulunk ki, hogy százezernyi lemezt adhatnak el majd, a licencdíjak törlése komoly előnyt jelent" - tette hozzá McIntyre. Az viszont még korántsem biztos, hogy az EVD-specifikációk bármilyen támogatást kapnak a hollywoodi filmstúdióktól. Michelle Abraham, az In-Stat piackutató cég vezető elemzője szerint Hollywood még nem döntött a nagyfelbontású DVD-tartalmak ilyen felszabadításáról.

Szakítanak a szabvánnyal

A kínai kezdeményezés a különböző iparági szövetségek, például a DVD-Forum és a Blue-ray Group számára komoly támadást jelent, hiszen ezek között éppen arról megy a vita, hogy ki határozhatja meg a nagyfelbontású optikai tárolók egész világra kötelező szabványait.

Az EVD-specifikációk egyik bizonytalan részét a DVD-licencdíjak jelentik. Ha az EVD-készülékek a létező DVD-lemezeket is kezelni szeretnék, a kínai gyártók nem mentesülnének a DVD-szabvány szerinti díjak megfizetése alól.

A kínai elektronikaikészülék-gyártók a pekingi Nép Csarnokában tartott kiállításon mutatták be első EVD-lemezeiket és lejátszóikat. A kiállítást több minisztérium összefogásával rendezték meg.

Nem kell kék lézer

Az új eljárás bemutatásakor az amerikai LSI Logic bejelentette, hogy jelenleg egyedüli félvezetőgyártóként képes a nagyfelbontású EVD-technológia kiszolgálására. Az LSI Logic ezen kívül kódoló és dekódoló eljárásokat fejleszt, amelyek a saját DoMiNo médiaprocesszora architektúráján alapulnak. A kínai EVD-rendszer nagy felbontás mellett úgy képes egy lemezen rögzíteni egy kétórás filmet, hogy a lejátszáshoz nincs szükség a konkurens gyártók által fejlesztett, kék tartományban dolgozó lézerre.

Az új formátum terve 1999-ben született, fejlesztésén a Coding Technologies mellett a kínai állami intézetek és a kiemelt vállalatnak számító Beijing E-world Technology dolgoztak. A fejlesztőcsoport saját adatai szerint 25 szabadalmi beadványt nyújtott már be, és ezek közül hétre már pozitív választ kaptak. A kínai fejlesztők rövidesen további 40 szabadalmat terveznek benyújtani.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!