Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Telefon, rádió, műholdvevő látássérülteknek

2005.04.06. 12:34
Vakoknak és gyengén látóknak szánt technológiai eszközöket mutattak be a Vision 2005 elnevezésű nemzetközi konferencián, Londonban.

A mobiltelefonok közül a Svájcban gyártott MobiClick-et (vagy más néven Ezüsttelefont) ajánlották a konferencián, amely három nagy színes gombbal felszerelt egyszerűsített készülék. A gombok segítségével három, előre beprogramozott telefonszámot hívhat a tulajdonos, a hívásfogadás pedig ugyanúgy működik, mint a hagyományos készülékeknél.

MobiClick "Eredetileg azoknak a szülőknek terveztük a MobiClick-et, akik kisgyermekük holléte miatt aggódnak, és kapcsolatban szeretnének állni velük" - nyilatkozta a BBC-nek Roger Bessent termékmenedzser.

Túl egyszerű

A telefon akkumulátora 200 óra készenléti, és 60 óra beszélgetési időre képes, a készülék várhatóan ötvenezer forintos áron kerül a boltokba. A 2004-es CeBIT vásáron egyszer már bemutatták az Ezüsttelefont, akkor a Standard című német lap azt írta, hogy a felhasználók körében valószínűleg nem terjed el a készülék. Az idősek, a látássérületek, és a telefonok "rejtett" funkcióit lehetetlen ballasztnak érző felhasználók számára ugyanis ez a telefon sem jelent tökéletes megoldást. Hiszen akik egyszerű telefonra vágynak, azok talán többet szeretnének a három előre megadott szám hívásánál.

Sonus 1XT

Sonus 1XT Szintén látássérülteknek ajánlották az új Sonus 1XT nevű digitális rádiót, amely "felolvassa" a beállítás opcióit, bemondja az időt, és az állomás azonosítóját. A hangos órát a rádió fogantyújának megérintésével lehet aktiválni.

A Sonus azokat a szövegeket is felolvassa, amelyeket több rádióadó listáz a zeneszámok címével, vagy egyéb információkkal kapcsolatban a készülékek kijelzőjén. Követni azonban nehézkes, mert karakterről karakterre betűzi a felolvasóprogram a szavakat.

A Sonus 1XT körülbelül 43 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül.

Pan opticus

Pan Opticus A Pan Opticus előnye szintén a felolvasó-program. A terméket (ami egy kisebb dobozhoz hasonlít) a műholdvevő és a tévé közé kell elhelyezni, és hangosan bemondja a műholdas csatornák információit. Felolvassa a műsorok címét és szinopszisát.

A Pan Opticust a műholdvevő távirányítójával lehet kezelni, és a hangosbeszélő opciót bármikor ki lehet kapcsolni.

A terméket egy suffolki székhelyű cég gyártja, év végén kerül a boltokba, várhatóan 54 ezer forintnak megfelelő összegbe fog kerülni.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.