Judit
3 °C
6 °C

Novemberben kezdődik a konzolháború

2006.09.15. 13:39
Már csak néhány hetet kell várni, és összecsapnak a következő generációs játékkonzolok. A lassan egyéves Xbox 360-nak a drága PlayStation 3 és a technikailag elmaradottabb, de olcsó és családbarát Nintendo Wii feszül neki.

A Nintendo csütörtökön bejelentette a Wii amerikai premierjének részleteit, sőt hivatalos ár és időpont is elhangzott. A konzol november 19-én startol a világ egyik legnagyobb piacán, két nappal a PlayStation 3 debütálása után. A lépés máris megosztotta a net megmondóblogjait: egyesek kritizálják a Nintendót, amiért hagyja, hogy a Sony konzolja előbb jöjjön ki, mások szerint a Wii olcsóságával úgyis lenyomja a PS3-at. Közben az is kiderült, hogy a Wii nem is olyan olcsó.

Nintendo Wii

Drágaságom

A Nintendo konzolja 250 dollárért lesz kapható az Egyesült Államokban - ez nem kis felháborodást váltott ki, korábban ugyanis a japán cég 200 dolláros összeget lebegtetett, és Japánban is nagyjából ennyi (25000 jen, azaz 213 dollár) lesz a Wii ára. Igaz, a 250 dolláros csomag játékokat is tartalmaz (a japán változat nem), a további játékok ára 50 dollár körül alakul majd. A konzol kétrészes kontrollere, a Wiimote és a rajongók által csak "nuncsakunak" nevezett, térbeli mozgást követő toldalék is drágább lesz Amerikában. A Wiimote 40, a nuncsaku 20 dollárba kerül majd - a japán piacon ugyanezekért 3800, illetve 1800 jent (32, illetve 15 dollár) kell fizetni. Mivel a konzolhoz csak egyetlen Wiimote-ot csomagol a gyártó, a kétszemélyes játékhoz még egy kontrollert kell majd venniük a vásárlóknak, ami azt jelenti, hogy egy alapgép és egy további nuncsakus Wiimote ára (310 dollár) több lesz, mint a legolcsóbb Xbox 360 alapgépé.

PlayStation 3

Titánok harca

A Microsoft konzolja óriási előnnyel indul a nextgen-háborúban, hiszen 2005 novembere óta kint van a piacon. A merevlemez nélküli és merevlemezes változatban, 300, illetve 400 dollárért kapható Xbox 360 igazi ellenfele azonban a PlayStation 3 lesz. A Wii-vel szemben mindkét konzol a hardcore játékosokra épít, erre utal mind a játékkínálatuk, mind a bennük levő drága, de gyors hardver. Mivel a Sony gépe csak egy évvel a Microsofté után jön ki, és sokkal drágább lesz annál (500, illetve 600 dollár, attól függően, hogy a merevlemeze 20 vagy 60 gigabájtos), nem valószínű, hogy a PS3 rövid távon komolyan megszorítja majd az Xbox 360-at. Az már csak hab a tortán, hogy a játékfejlesztők egyöntetű véleménye szerint kínszenvedés a fejlesztéshez szükséges PS3-as segédprogramok használata, ezért a szoftverkínálat is nehezen éri majd be az X360-ét. Peter Moore, a Microsoft alelnöke már az idei E3-on azt hangoztatta, hogy a PS3 áráért inkább két konzolt fognak vásárolni az emberek: egy Xbox 360-at és egy Wii-t.

Xbox 360

Wii are family

A Nintendo valószínűleg nem fél annyira a novemberi starttól, mint a Sony: az előbbi cég esetében nem az a nagy kérdés, hogyan teljesít majd a PS3-hoz képest, hanem az, hogy bejön-e üzletpolitikája, amely elsősorban az alkalmi játékosokra épít. A játékpiac már régóta próbál áttörést elérni az alkalmi játékosok körében, de a Wii az első olyan játékgép, amely komolyan megpróbálja ezt. A "család konzolja" már névválasztásában is jelzi a közösségi élményt: a Wii-t úgy kell kiejteni, mint az angol "we", azaz "mi" szót (igaz, korábban jókat derült az internet azon, hogy erősen emlékeztet a "wee"-re is, ami szlengül a vizelet egyik neve). A konzol nem technikai fölénnyel próbál nyerni, hanem innovatív játékokkal, kontrollerét is ennek megfelelően tervezték meg. Az egyik golfjátékot például úgy lehet majd irányítani, hogy az irányítóval a golflabda elütésének mozdulatait imitálja a játékos. Ezen kívül egy Opera-alapú webböngészővel, a játékokban is használható karakterek alkotására alkalmas Mii Channel programmal és a régi konzolos játékokat 5-10 dollárért kínáló Wii Shoppal próbálja megnyerni a Nintendo a játékosokat.

A bűvös ötmillió

Szakemberek szerint a háború első csatája akkor dől el, amikor valamelyik konzol eladásai elérik az ötmilliót (ehhez az Xbox 360 már közel jár, júliusig kiszállítottak ennyit belőle) - nagyjából ez az a mennyiség, ahol a szoftvereladások már behozzák az alapgép kalkulált veszteségét és egyéb költségeit. A Nintendo év végéig négymillió, a Sony kétmillió konzollal indul harcba, de a PS3 Japánban hetekkel megelőzi majd a Wii-t (november 11-n debütál, míg riválisa csak december 2-n). A nekünk igazán fontos európai piacról egyelőre nem tudni sok konkrétumot. A PS3 2007 márciusában jön ki, a Wii megjelenési dátuma még bizonytalan - előbbi áráról még nincs információ, utóbbiról csak azt lehet tudni, hogy 250 euró alatt lesz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.