Vilma
-8 °C
3 °C

Abszurdum a védett növények áttelepítése

MTI
2002.11.27. 09:57
Biológiai abszurdumnak tartja a Tétényi-fennsík védett növényei egy részének átültetését a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület, ezért a hét végére figyelemfelkeltő sétát szervez a főváros határában fekvő törökbálinti területre. A XXII. kerület - Budaörs, Diósd és Törökbálint - területén fekvő, ritka növényekben gazdag Tétényi-fennsík védetté nyilvánításáért évek óta küzdenek, a Fővárosi Önkormányzat már helyi védettség alá vont egy mintegy 110 hektáros területet.

Az egyesület az elmúlt év tavaszán az Országos Természetvédelmi Hivatalhoz fordult, hogy nyilvánítsák országosan védett területté a Tétényi-fennsík még beépítetlen részeit, de az ügyben még nem született döntés. Egy csaknem kétszáz hektáros terület védelem alá vonására lehet esély, elsősorban Törökbálinton és a fővároson belüli BM-lőtér környékén.

Legutóbb ugyanakkor a nemzeti park engedélyezte, hogy a Törökbálinton kialakítandó 16 hektáros lakóövezet területéről a védett növényeket, illetve azok egy részét áttelepítsék a fennsík más részeire, a Füvészkertbe vagy a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A környezetvédő biológiai abszurdumnak nevezte az áttelepítést, mivel egyes növények kizárólag a speciális fekvésű élőhelyet biztosító domboldalon tudtak megtelepedni, így máshol kérdéses az életben maradásuk.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!