Gyöngyi
2 °C
13 °C

Csúszik az Endeavour leszállása

MTI
2002.12.05. 17:07
Az űrsikló szerdára tervezett leszállását a floridai Cape Canaveral-i űrrepülőtér fölötti sűrű felhőzet és a zuhogó eső miatt az utolsó pillanatban elhalasztották. A másfél óra különbséggel kínálkozó két leszállási lehetőség egyike sem bizonyult alkalmasnak az időjárás miatt. Az űrsiklón tartózkodó asztronauták ezért kénytelenek még egy napig kitartani - adta hírül csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Mint a dpa jelentésében megjegyzi, a NASA-nak van ugyan Kaliforniában tartalék leszállópályája, ezt azonban nem szívesen használja, mert ottani landolás esetén az űrsiklót - tetemes költséggel - egy másik repülőgép segítségével át kell szállítani Floridába. Éppen ezért - mint a NASA közölte - csütörtökön még biztosan nem tervezik a tartalék leszállási lehetőség igénybevételét. Az Endeavour fedélzetén legalább vasárnapig elegendő üzemanyag és egyéb ellátmány van.
Az űrrepülőgép a nemzetközi űrállomásról (ISS) tér vissza, annak eddigi állandó személyzetét alkotó űrhajósokkal, akik hat hónapot töltöttek már az űrben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.