Natália
-3 °C
7 °C

Idén indulhat a kínai űrhajós

MTI
2003.01.02. 08:59
Kína ez év második felére tervezi, hogy embert küld a világűrbe. Ezt a CNS kínai állami hírügynökség jelentette csütörtökön, a kínai űrprogram egyik vezetőjére, Jüan Csiere hivatkozva.

A kínai illetékes azután tette ezt a bejelentést, hogy visszatért Pekingbe a Góbi sivatagban levő Csiucsüan kínai űrrepülőtérről, ahonnan hétfőn felbocsátották a Sencsou IV nevű kínai űrhajót, amelyet már minden tekintetben úgy szereltek fel, hogy alkalmas lett volna ember űrutazására.

Eddig csak az Egyesült Államok és a Szovjetunió, illetve Oroszország küldött fel embert a világűrbe saját erejéből. Más nemzetek űrhajósai is jártak ugyan már az űrben, de csakis Washingtonnal vagy Moszkvával együttműködve.

Amerikai szakértők tudomása szerint Kína a későbbiekben saját űrállomást akar üzemeltetni, s meg akar építeni saját erőből egy többször felhasználható űrrepülőgépet. A kínai sajtó egyes cikkei szerint a kínai űrkutatók célba veszik a Holdat is, és állandó telephelyet szeretnének ott kialakítani az égitest ásványi kincseinek tanulmányozására és esetleg kiaknázására.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!