Nárcisz
5 °C
15 °C

Legalább egymilliárd euró lesz felszámolni az olajszennyeződést

MTI
2003.01.15. 15:53
Legalább egymilliárd eurójába kerül a spanyol kormánynak az észak-spanyolországi partoknál levő olajszennyeződés feltisztítása, közölték szerdán Madridban. Ugyanakkor a pénzügyminiszter jelezte, hogy nem szabnak határt a természeti környezet helyreállítási költségeinek.

"Az egymilliárd euró csak az előzetes becslés, amely még nőhet" - jelentett ki a spanyol pénzügyminiszter, Cristobal Montoro egy parlamenti bizottság előtt.

Montoro szavai szerint mintegy 500 millió euróba kerül a tenger, 350 millióba a partvidék megtisztítása, 75 millió euró egy helyi nemzeti park helyreállítása és további 75 millió egyéb munkálatok költsége lesz. A munka nagy részét önkéntesek és katonák végzik.

Montoro, aki az ország történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófájaként jellemezte a történteket, az Európai Bizottság elnökénél uniós segélyekért is folyamodott.

A Prestige olajtanker, amely 77 ezer tonna üzemanyagot szállított, november 19-én tört ketté és süllyedt el, több száz kilométeres olajfoltot hagyva a spanyol és francia partok mentén.

A spanyol kormány adócsökkentést és külön támogatásokat ígért azoknak, akiket érint az olajszennyeződés. A katasztrófa halászati üzemek bezárásával fenyeget és szakértők szerint a spanyolországi turizmust is visszavetheti.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.