Miklós
-7 °C
2 °C

Épülnek Ukrajna új reaktorai

MTI
2003.01.20. 13:55
"Az első negyedév végéig be kell fejezni a rivnei atomerőmű negyedik blokkja üzembe helyezési terveit" - mondta Vjacseszlav Tiscsenko, az erőmű vezérigazgatója egy tanácskozáson. Mikola Steinberg, a tüzelőanyag és energiaügyi minisztérium helyettes államtitkára a tanácskozáson közölte: eldöntötték, hogy Ukrajna saját erőből fejezi be a rivnei és a hmelnickiji reaktorokat, de folytatja a tárgyalásokat a nemzetközi pénzintézetekkel az építkezés finanszírozásáról.

A rivnei negyedik blokkban 2003-ban a tervek szerint végeznek az építési és szerelési munkákkal és a beindításhoz szükséges utómunkálatokkal, hogy decemberben befejezhessék a berendezések és a reaktor csővezetékeinek hideg és meleg próbaüzemét. A blokk üzembe helyezését 2004. februárra tervezik.

Ukrajna a 2000. december 15-én bezárt csernobili atomerőmű pótlására fejezi be a rivnei negyedik és a hmelnickiji második reaktort. Ezek építését a kilencvenes évek elején parlamenti döntéssel félbehagyták. Tavaly megállapodást kötöttek a reaktorok befejezéséhez nyújtandó orosz hitelről, de az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) folytatott tárgyalások még nem jutottak eredményre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!