Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Jobb minőségű tejet ad a klónozott tehén

MTI
2003.01.28. 09:17
Egy új-zélandi kutatócsoportnak első ízben sikerült klónozással olyan teheneket létrehozni, amelyek jobb minőségű és a magas hőmérsékletnek jobban ellenálló tejet adnak, olvasható a Nature Biotechnology című szakfolyóirat legfrissebb számában. A tizenegy klónozott tehénből kilencnek a teje sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz két proteinfajtát, mint a közönséges teheneké: 8-10 százalékkal több kazeint és kétszer annyi kappakazeint.

Götz Laible és társai, a hamiltoni (Új-Zéland) AgRuakura Research Centre kutatói szerint e két protein bőséges jelenléte a tehéntejben meggyorsítja a sajt előállítását és jelentős megtakarítást tesz lehetővé a tejiparnak. Azzal a feltétellel azonban, hogy az államok egészségügyi hatóságai engedélyezik, a nagyközönség pedig elfogadja az új termékeket. Összesen 126 kísérletre volt szükség a 11 klónozott tehén létrehozásához.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!