Emánuel
4 °C
12 °C

Rendben dokkolt a Progressz M-47 az ISS-en

MTI
2003.02.04. 18:19
Rendben kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) közép-európai idő szerint kedd délután a Progressz M-47-es jelzésű orosz teherűrhajó, amely vizet, üzemanyagot, tudományos berendezéseket, postát és kísérleti eszközöket szállított a Föld körül keringő bázisra, jelentette be a Moszkva melletti Koroljovban lévő irányítóközpont.

A pilóta nélküli, automata üzemmódban működő Progressz egy Szojuz-U hordozórakétán két napja indult a kazahsztáni Bajkonurból. A 2,5 tonnányi hasznos terhét az űrállomáson - hatodik állandó legénységként tartózkodó - három űrhajós szerdán rakodja át, mert kedden rádión keresztül figyelemmel kíséri a Columbia amerikai űrrepülőgép szombati katasztrófájában meghalt hét asztronauta gyászszertartását.

A két amerikai - Kenneth Bowersox és Donald Pettit, valamint orosz társuk, Nyikolaj Budarin az eredeti tervek szerint március elején az Atlantis amerikai űrrepülőgép fedélzetén tért volna vissza a Földre. A Columbia tragédiája után azonban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA meghatározatlan időre felfüggesztette az űrsiklók indítását.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!