Szabina
4 °C
12 °C

Új foltot találtak a Jupiteren

2003.03.14. 10:13
A csillagászok több mint száz évig úgy gondolták, hogy a Jupiteren a Nagy Vörös Folt a legnagyobb, a NASA Cassini űrszondája azonban felfedezett egy hasonló méretű jelenséget, a Nagy Sötét Foltot.

Ez a sötét felhő a Jupiter északi pólusánál kering és kétszer nagyobb a Földnél. Bob West, a NASA bolygókutató csillagásza elmondta, hogy nagyon nehézen fedezték fel a jelenséget, mert egy évekig tartó kutatás során csak egyetlen képen jelent meg.

Az alaposabb felfedezést a Cassini űrszonda tette lehetővé, amikor 2000-ben éppen a Szaturnusz felé tartott. Útja során ugyanis elhaladt a Jupiter mellett és tökéletesen rálátott a bolygó északi pólusára. A kutatók először semmi szokatlant nem észleltek, csak felhőket láttak, de egyszer csak kifejlődött a Nagy Sötét Folt. A Cassini UV-kamerája hetekig figyelhette a sötét felhőt, amely már-már megközelítette a Nagy Vörös Folt méretét. A mikor a Cassini továbbállt, a Sötét Folt is halványulni kezdett, majd teljesen eltűnt.

West elmondása szerint a két méretes folt teljesen különböző: A Vörös Folt egy mély, nagy nyomású vihar, amely a Jupiter troposzférájában található, jóval a felhők alatt. A Sötét Folt ezzel szemben sekély és a magasan található sztratoszférában található. West úgy véli, hogy a Sötét Folt a Jupiteren is előforduló sarki fény jelenségének egy érdekes mellékhatása. Ha ez igaz, akkor a Sötét Folt egy szénhidrogénben gazdag köd, amely kiválóan látható az UV felvételeken, mert a szénhidrogén cseppek jól elnyelik az UV sugárzást. A Sötét foltot az emberi szem számára láthatatlan, csak UV fényben látható.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.