Piroska
-12 °C
-2 °C

Két műholdat állított pályára az Ariane-5

MTI
2003.04.10. 09:56
A csütörtöki fellövés volt az európai gyártású hordozórakéta 160. indítása, de két hónappal ezelőtt még az előző sorozatból, az Ariane-4-esből lőtték fel az utolsót egy nemzetközi távközlési műholddal. A 10 tonna teherbírásúra növelt Ariane-5-össel utoljára december 11-én próbálkoztak, de a rakéta akkor - sikeresnek tűnő indítást követően - lezuhant két, összesen 600 millió dollárt érő műholdat hordozva.

A mostani indításra 24 órás halasztás után került sor, miután az indiai tulajdonos még egy utolsó ellenőrzést végzett műholdján. A hordozórakéta közép-európai idő szerint hajnali egy óra körül indult el a francia-guyanai Kourou közeléből, és mintegy 40 perccel később már mindkét "utasa" a tervezett pályájára került.

Az INSAT-3A indiai műholdat geostacionárius (a Földhöz viszonyítva álló helyzetű) pályára állították 36 ezer kilométer távolságban. A 2950 kilogrammos műholdat az indiai űrkutatási ügynökség használja majd: a tervek szerint 15 éven át küld meteorológiai információkat és képeket, illetve lát el távközlési feladatokat.

Az 1760 kilós Galaxy-XII az amerikai PanAmSat cég tulajdonában van. Rendeltetése, hogy biztosítsa a távközlést az Egyesült Államok teljes területén, különös tekintettel Alaszkára és Hawaiira.

A sikeres indítást követően Franciaországban bejelentették, hogy az indiai ügynökség újabb két műhold felbocsátásával bízta meg az Arianespace céget.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!