Salamon
7 °C
13 °C

Honlap vakok számára

MTI
2003.04.24. 14:11
Kapcsolódó cikkek (1)
Vakok és gyengénlátók által is könnyen használható internetes honlapokat és levelezőrendszert alakított ki a Média az Emberért Alapítvány.

A fogyatékkal élők európai éve alkalmából a Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium által is támogatott program csütörtöki budapesti bemutatóján Göncz Kinga, a tárca politikai államtitkára kifejtette: a vakok és gyengénlátók sokat tudnak adni a társadalomnak, ha az esélyegyenlőség jegyében kibontakoztathatják egyéniségüket. Laczkó Gyula, a látáskárosultakat segítő Média az Emberekért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: az alapítvány hagyományos weboldalakat alakít át oly módon, hogy a képernyőn látható adatokat hangos felolvasó rendszerrel internetező látáskárosultak könnyebben tudják értelmezni.

Mint mondta, az oldalak átalakításokat elhagyják a képeket, mivel azokat a felolvasó rendszer nem tudja értelmezni. Beszámolt arról, hogy eddig a vasúti és a budapesti buszjáratok menetrendjét ismertető két honlap átalakított változatát készítették el, valamint egy hasonló elven működő speciális levelező rendszert is létrehoztak.

Laczkó Gyula az MTI kérdésére elmondta: Magyarországon mintegy 60 ezer vak és gyengénlátó ember él, mintegy 10 százalékuk használja az internetet, általában szöveg alapú operációs rendszer segítségével.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!