Szabina
5 °C
11 °C

Paks: a magas sugárzást mutató műszer hibás volt

MTI
2003.05.09. 11:51
A Paksi Atomerőmű Rt. pénteken közleményben jelentette, hogy május 7-én a kilenc, folyamatos méréseket végző környezetellenőrző állomás közül a 2-es számú közel egy órán keresztül a megszokott háttérsugárzáshoz képest magasabb értéket jelzett, de a mért érték növekedése nem volt valós. A vizsgálat megállapította, hogy a kérdéses gammadózis-teljesítményt mérő műszer meghibásodott, ezért a detektort kicserélték.

A műszer jelzése szerdán 18 óra 40 perc és 19 óra 30 perc között a háttérsugárzás szokásos 70-100 nanosievert/óra értékhez képest 250 nanosievert/óra szintig emelkedett. Az erőmű sugárvédelmi szolgálata soron kívül ellenőrizte a rendszer méréseit, amely alapján kizárták a háttérsugárzás emelkedését.

A közlemény szerint csütörtökön laboratóriumi mérésekkel is ellenőrizték az előző napi radioaktív kibocsátásokat. Kiértékelték a 2-es számú környezetellenőrző állomásról vett mintákat, és helyszíni méréseket is végeztek annak körzetében. Ezek a vizsgálatok is azt igazolták, hogy a kérdéses gammadózis-teljesítményt mérő műszer meghibásodott.

Az eseményről az erőmű tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, az Országos Atomenergia Hivatalt és a Magyar Honvédség illetékes szervezeteit.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!