Előd
5 °C
12 °C

Másfél millió HIV-pozitív is lehet Oroszországban

MTI
2003.05.21. 16:24
Akár a másfél milliót is elérheti a HIV-vírussal fertőzöttek száma Oroszországban - közölte szerdán Vagyim Pokrovszkij, a szövetségi AIDS-ellenes központ igazgatója. A szakértő beszámolója értelmében hivatalosan 238 ezer AIDS-fertőzöttet tartanak nyilván az országban, de valós számuk fél- vagy akár másfél millió is lehet.

Pokrovszkij felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy a HIV pozitívok többsége nem is tud betegségéről, és számos embert megfertőzhetnek az AIDS-betegség átlagosan 8 éves lappangási ideje alatt. A halálos kór megjelenése óta több mint 3 ezren haltak meg AIDS-ben Oroszországban, de a szakértő szerint az igazi tetőzés most várható, mivel az 1995-től számolt robbanásszerű növekedés óta megfertőzötteken még nem jelentkeztek a kór tünetei.

Az orosz központ becslései szerint 2007-ig az 5 milliót is elérheti a HIV-fertőzöttek száma a 145 milliós országban, ami e tekintetben a világ egyik legnagyobb növekedési rátája. Oroszországi sajátosság, hogy az AIDS-esek 80 százaléka intravénás kábítószer-fogyasztó, túlnyomó többségük 15-30 éves fiatal. Pokrovszkij elmondása szerint a megelőzést gátolják a szűkös anyagi források is, a központ évente csupán 5 millió dolláros állami támogatásban részesül, míg az Egyesült Államokban - ahol sikerült jelentősen visszaszorítani a betegséget - évente 5 milliárd dollárt költenek AIDS-ellenes küzdelemre.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.