Gedeon
9 °C
14 °C

A Biofilter Kft. begyűjti a moslékot

MTI
2003.05.22. 10:51
Megkezdte az élelmiszer-hulladékok begyűjtését elsőként az országban a Biofilter Kft., amely eddig csak használt sütőolajokat gyűjtött be. Szakértői becslések szerint évi 100-120 ezer tonna konyhai ételmaradék elhelyezése okoz gondot, miután az agrártárca az európai uniós normák nyomán az idei évtől megtiltotta a moslékok feletetését a nagyüzemben tartott sertésekkel. Deák György, a vállalat ügyvezető igazgatója szerint a törökbálinti cégük Magyarországon az egyetlen olyan, környezetvédelmi engedéllyel rendelkező vállalat, amely megoldást kínál az ételmaradékok szervezett elszállítására a vendéglátóipari egységeknek, szállodáknak, kiskonyháknak.

Az ügyvezető igazgató jelezte, hogy számításaik egyelőre bizonytalanok a begyűjtött élelmiszer-hulladékokra vonatkozóan, ám reményeik szerint az első évben sikerül elérni a 10 ezer tonnát. A gyűjtés sikere azon múlik, hogy a hatóságok mennyire lesznek képesek betartatni az új szabályozást - fűzte hozzá.

A szolgáltatást első ütemben csak a fővárosra terjesztik ki, majd a tapasztalatoktól függően építenék ki az országos gyűjtőhálózatot. A rendszeres szállításra köthető szerződés alapján igénybe vehető szolgáltatás 60 literenként 2 ezer forintba kerül. A Biofiltertől a hulladékok az Atev Fehérjefeldolgozó Rt.-hez kerülnek, amely egy ártalmatlanító üzemben a moslékból komposztot állít elő. A cég az ételmaradékok elszállításán kívül az idén megszervezi a kereskedelmi áruházláncokban felhalmozódott, lejárt szavatosságú élelmiszerek elszállítását is.

A 20 millió forint törzstőkéjű Biofilter Kft. 2001-ben 1,1 milliárd forint árbevételt ért el, amely tavaly 300 millió forinttal nőtt. Az idén 20 százalékos forgalomnövekedés a cél, amelynek egyelőre csak töredéke remélhető Deák György szerint a cég új tevékenységétől.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!