Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Teljes városokat figyelne meg a Pentagon

Der Standard
2003.07.03. 12:55
Az amerikai védelmi tárca fejlett kutatási projektek ügynöksége (DARPA) új elképzeléssel borzolja a kedélyeket. A "Combat Zones That See" (látó háborús zónák) projekt keretében a jövőben teljes városokat vonnának megfigyelés alá.

A DARPA legutóbb a teljes informatikai megfigyelési program (Total Information Awareness Program) miatt került a kritikák kereszttüzébe. Nem okozott hangos tetszést a "LifeLog" sem, amelyben a járáskép alapján azonosítanák az egyes személyeket.

Az új projekt központi eleme egy rendkívüli teljesítményre képes szoftver, amely kamerák segítségével valós időben azonosítja az autókat és az embereket. A rendszer az elképzelések szerint képes volna adott személyek vagy járművek után nyomozni, és ha rájuk bukkan, akkor riadóztat.

Az adatvédők már a tervek láttán a legrosszabbtól tartanak. Az új projekt révén ugyanis a kormány nagy pontossággal ismerhetné adott személyek tartózkodási helyét.

A rendszert Virginia államban, Fort Belvoirban tesztelnék. A DARPA szerint az alkalmazást nem vetnék be az USA területén, hanem csak a külföldi katonai alkalmazása képzelhető el.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.