Miklós
-7 °C
2 °C

Operációkutatási aranyérem Prékopa Andrásnak

MTI
2003.07.21. 15:46
Prékopa András akadémikusnak, Széchenyi-díjas matematikusnak ítélte oda tudományos tevékenysége elismeréseként 2003. évi aranyérmét az Európai Operációkutatási Társaságok Szövetsége (EURO) - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfőn a távirati irodával.

A kitüntetést kétévente adományozzák az operációkutatás terén kifejtett kiváló tudományos és szervező munkáért, mondta Fábri György, az MTA kommunikációs titkárságának igazgatója.

Tájékoztatása szerint az aranyérmet július 7-én, az EURO és az amerikai INFORMS tudományos társaság együttes nemzetközi konferenciájának megnyitóján adták át Isztambulban.

Prékopa András számítástechnikával, valószínűségelmélettel, matematikai statisztikával foglalkozik, az 1929-es születésű tudóst tartják az operációkutatás magyar megalapítójának.

Nyugállományba vonulása előtt, 1983-tól 1999-ig az ELTE Természettudományi Karán tanszékvezető egyetemi tanáraként tevékenykedett, azt megelőzően a Budapesti Műszaki Egyetemen és az MTA Matematikai Kutató Intézetében dolgozott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.