Árpád
7 °C
21 °C

Osztrák üzem szennyezi a Rábát

MTI
2003.08.08. 15:51
Osztrák oldalról érkezik Rába folyóra az a fehér habot képező szennyezés, amelyet a Szentgotthárd környékiek hosszabb ideje tapasztalnak. A szennyezésre már két éve felfigyeltek a horgászok. Megfigyeléseik szerint a piszkos hab filmszerű réteget von a vízfelületre, elzárja az oxigént a kisebb élőlények elől, emiatt megszakadhat a folyó természetes tápláléklánca is.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerint a vizsgálatokról készült VITUKI Vízminőség-védelmi Intézete összefoglaló jelentésében megállapítja, hogy a habzásért nem csupán a korábban feltételezett algaelszaporodás okolható. A vizsgálatok ipari eredetű mikroszennyező vegyületet, naftalin-szulfonátot mutattak ki, amely természetes tisztaságú vizekben nem fordulhat elő. Az anyag a mosószerek alapanyagát is képező tenzidek közé tartozik. A miniszter szerint a vízszennyezés egyértelműen ausztriai eredetű.

A magyar-osztrák vízügyi bizottság május közepi ülésszakán a magyar fél már intézkedéseket kért a jennersdorfi bőrgyár vízszennyezésének csökkentésére. Az osztrák delegáció akkor kezdeményezte az illetékes hatóságok beavatkozását az ügyben. A jegyzőkönyvet megalapozó vizsgálatok akkor még nem terjedtek ki a később felfedezett ipari mikroszennyezők elemzésére, ezért a magyar kormánymegbízott útján levélben kérték a közös vízvizsgálatok kiterjesztését és az osztrák vízügyi szabályoknak megfelelő eljárás lefolytatását is a szennyvízkibocsátóval szemben. A vízügyi bizottság osztrák oldali meghatalmazottja júniusi válaszlevelében egyetértett a közös vizsgálatok lefolytatásával és kijelölte az illetékes személyt.