Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

A Greenpeace az újabb ciános aranybánya ellen demonstrált

Index
2003.09.16. 10:36
A Greenpeace kedden délelőtt a Környezetvédelmi Minisztérium épülete előtt tüntetett az ellen a külszíni fejtésű aranybánya ellen, melyet egy kanadai vállalat tervez megnyitni az erdélyi Verespatak mellett. A szervezet szerint ezzel a szomszédos völgy hatalmas ülepítőtóvá válna, melybe közel 200 millió tonnányi mérgező cianidtartalmú szennyvíz kerülne. Ugyanezen technológia hibája okozta a 2000 januárjában az Aurul cég nagybányai üzemében bekövetkezett katasztrófát. A tervezett új ülepítőtó tízszer nagyobb méretű, mint az Aurul ülepítője.

Az espoo-i nemzetközi egyezmény - melyet Románia és Magyarország is ratifikált - arra kötelezi a beruházó országokat, hogy a döntéshozatalba vonják be azokat a szomszédos országokat, amelyeknek a tervezett beruházás környezeti kockázatot jelent. Az egyezmény alapján hazánk beleszólhat a romániai beruházás engedélyezésébe.

A Greenpeace szerint a kormány az elmúlt egy év során semmiféle hatékony lépést nem tett az espoo-i egyezményben foglalt jogok érvényesítése érdekében. A Greenpeace felszólítja a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy szerezzen érvényt Magyarország jogainak, azaz haladéktalanul kezdeményezze nemzetközi környezeti hatástanulmány készítését, valamint közmeghallgatásokat az érintett városokban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.