Árpád
-1 °C
9 °C

Szélerőműpark épül Alsószentiván határában

Napi Gazdaság
2003.09.23. 08:08
Szélerőműparkot épít a Fejér megyei Alsószentiván határában a tiszakécskei Boreas Magyarország Kft. A német Boreas Energie GmbH magyar cégének ügyvezető igazgatója, Mala Ferenc elmondta: a területre tervezett húsz áramtermelő blokk mintegy 10 milliárd forint költséggel állhat fel egy közel 500 hektáros területen. Az érintett földtulajdonosokkal és a helyi önkormányzattal már megállapodtak a beruházás részleteiről, s ha az összes szükséges engedélyt sikerül beszerezni, jövőre a kivitelezés is elkezdődhet.

Az uniós elvárásoknak mindenben megfelelő létesítményt az anyacég saját erőből, illetve hitelből finanszírozza. A Boreas az ország különböző térségeiben mintegy húsz hasonló volumenű beruházást készít elő, több tízmillió forintos költséggel. A Boreas középtávon mintegy 200 milliárd forintot kíván beruházni Magyarországon.

Az ügyvezető megítélése szerint a magyar szélerőműprogram megvalósítása elsősorban azért halad a tervezettnél lassabban, mert a tájvédelmi szakemberek, illetve hatóságok között még nem alakult ki egységes gyakorlat az ilyen jellegű beruházások megítélésében. Felgyorsíthatja viszont a hazai szélerőművek építését, ha 2005-re összeáll az ország széltérképe, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint a Gödöllői Agrártudományi Egyetem közreműködésével készül - tette hozzá az ügyvezető.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.