Szabina
5 °C
11 °C

A mobilcégek nem szállnak be az egyetemes szolgáltatásba

Napi Gazdaság
2003.10.02. 11:09
Az elektronikus hírközlésről szóló, a kormány által kedden elfogadott törvény szerint a mobilszolgáltatók nem vesznek részt az egyetemes szolgáltatásban, ez a vezetékes cégek joga és kötelezettsége lesz, mondta Pataki Dániel, az informatikai és hírközlési tárca (IHM) helyettes államtitkára egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

Az egyetemes szolgáltatás részét képezi a jövőben a funkionális internet, az erre vállalkozó társaságnak biztosítania kell a technikai elérést. Az IHM szerint évente mintegy 3 milliárd forintot fordítanak majd arra, hogy havi ezer forintot átvállaljanak a mintegy 250 ezer rászoruló előfizetési díjából.

A tervezet abban is eltér akorábbi szabályozástól, hogy a kábeltelevíziós és a kis bevételű cégek nem szállnak be az egyetemes szolgáltatás finanszírozásába, ahogy két éves moratóriumot élveznek az új piaci szereplők is.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy januártól megvalósul a vezetékes számok hordozhatósága. Erre az IHM 600millió forintos biztosít, a költségek oroszlánrészét, 1,9 milliárd forintot az érintett cégek állnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.