Mátyás
7 °C
10 °C

Veszélyeztetett parlagi sasok műholdas nyomkövetése

MTI
2003.10.10. 10:03
Műholdas nyomkövetéssel próbálják felderíteni a világszerte veszélyeztetett parlagi sas vonulási szokásait és téli tartózkodási helyeit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei.

A madarak jelölésére kisméretű jeladót használnak. Az adó jelei alapján műholdak segítségével lépésről-lépésre nyomon követhető a madár által megtett útvonal. A hazai parlagi sas állomány, amely mindössze mintegy 70 párt tesz ki, az egyik legnagyobb Európában.

A parlagi sas párok általában egy-kettő, ritkán három fiókát nevelnek fel évente. A kirepült fiókák többsége ősszel útra kel, és más madárfajokhoz hasonlóan dél felé vonulva keres a költőhelyénél kedvezőbb életfeltételeket a kemény téli hónapokban.