Gyöngyi
2 °C
13 °C

Hullámtéri tájrehabilitáció a Tiszán

MTI
2003.10.23. 09:20
A folyó menti hullámterek rehabilitációját szolgáló projekthez nyert el 50 százalékos európai uniós támogatást a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság(Kötivizig); a beruházás költsége 1,4 millió euró. A projektben a Kötivizig partnereként a Vituki Consult Rt., a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Vizitterv Consult Rt., valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, a rákóczifalvi, a tiszavárkonyi és a vezsenyi önkormányzat vesz részt.

Az idén decemberben kezdődő, 37 hónapos időtartamú projekt helyszíneként a Tisza Szolnok alatti részén, a vezsenyi szakaszt jelölték ki. A hullámtér a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet része és természeti értékei miatt fokozottan védett. A tervezett hullámtéri táj-rehabilitáció során három célt határoztak meg: az élőhelyek rehabilitációját, az árvízi kockázatok csökkentéséért a vízvisszatartási képesség növelését és - a terület lakosságmegtartó erejének növelésére - a munkahelyteremtést.

A 4 kilométer hosszú tiszai szakaszon a kubikgödrök rendezésével és a fokok - természetes víztározók - nyitásával egy árvízi levezetési sávot alakítanak ki. A foknyitás egy alternatív földhasználati mód bevezetésére is lehetőséget ad, aminek lényege, hogy a folyó ágyából kicsapó vizeket elrekesztik, nem hagyják visszafolyni, így ezek táplálják a réteket, legelőket. A fokok halas tavakként is működtethetők, ami újabb kereseti forrást jelent.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.