Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Jön a biodízel Belgiumban

MTI
2004.01.20. 08:53
Többek között búzából és céklából készül a legújabb, környezetkímélő üzemanyag a dízelolajjal működő járművek számára. A biodízelt 2005-ben dobják piacra Belgiumban, a hagyományos üzemanyagnál alacsonyabb áron.

A dízelautók legkorszerűbb üzemanyaga kőolajból nyert hagyományos olaj és növényi olaj keveréke. A biotermék árban lekörözi majd a hagyományos dízelolajat, a belga kormány így igyekszik elérni, hogy a környezetromboló hatású hagyományos üzemanyag helyett a belgák az új, biodízelt válasszák. Az új termék tökéletesen használható lesz mindenfajta dízeljármű számára.

A biodízel eleinte két százalékban tartalmaz majd cékla- és búzakivonatot, ám 2010-ig ez az arány 6 százalékra nő. Az újítás támogatói szerint a biodízelnek igen sok előnye van, így például elenyészően csekély a hatása a globális felmelegedésre, hiszen elhasználásakor csupán széndioxid keletkezik.

A környezetbarát üzemanyag használata más előnyökkel is jár: csökkentheti Európa függőségét a máig legfontosabb nyersanyagforrással, a politikailag labilis Közel-Kelettel szemben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!