Ágnes
-13 °C
0 °C

Leformázzák a Spirit szondát

MTI
2004.02.02. 09:40
Kapcsolódó cikkek (1)
Még egy hétbe telhet, mire a Spirit amerikai marsjáró ismét útnak indulhat a vörös bolygó felszínén, s a robot működését nehezítő számítógépes probléma esetleg végigkísérheti a Spirit és ikertestvére, az Opportunity egész küldetését, közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA)

Mark Adler kutatásvezető a kaliforniai Pasadénában lévő földi irányítóközpontban vasárnap elmondta, hogy a mérnökök a hét végén újabb fájlokat töröltek a Spirit memóriájából, de hétfőig nem kívánják teljesen újraformázni azt. Ezzel időt nyernek az eddigi kommunikációs problémák okainak tanulmányozására.

A szakemberek eredetileg szombatig tervezték e feladatot végrehajtani. A Spirittel január 21-én szakadt meg a kapcsolat: a marsjáró normális működését a memória túlterhelése gátolta. Ezért a robot komputeragyából kitörölnek minden feleslegessé vált adatot, köztük azokat a parancsokat is, amelyeket a Marshoz vezető hét hónapos úton töltött le.

Amint a Spirit komputeragyát újraformázzák, a marsjáró újra normális üzemmódban kezdhet működni. Ez legkorábban keddre várható, vélekedett Adler.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.