Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Leformázzák a Spirit szondát

MTI
2004.02.02. 09:40
Kapcsolódó cikkek (1)
Még egy hétbe telhet, mire a Spirit amerikai marsjáró ismét útnak indulhat a vörös bolygó felszínén, s a robot működését nehezítő számítógépes probléma esetleg végigkísérheti a Spirit és ikertestvére, az Opportunity egész küldetését, közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA)

Mark Adler kutatásvezető a kaliforniai Pasadénában lévő földi irányítóközpontban vasárnap elmondta, hogy a mérnökök a hét végén újabb fájlokat töröltek a Spirit memóriájából, de hétfőig nem kívánják teljesen újraformázni azt. Ezzel időt nyernek az eddigi kommunikációs problémák okainak tanulmányozására.

A szakemberek eredetileg szombatig tervezték e feladatot végrehajtani. A Spirittel január 21-én szakadt meg a kapcsolat: a marsjáró normális működését a memória túlterhelése gátolta. Ezért a robot komputeragyából kitörölnek minden feleslegessé vált adatot, köztük azokat a parancsokat is, amelyeket a Marshoz vezető hét hónapos úton töltött le.

Amint a Spirit komputeragyát újraformázzák, a marsjáró újra normális üzemmódban kezdhet működni. Ez legkorábban keddre várható, vélekedett Adler.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.