Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Etikai kódexet a robotoknak!

MTI
2004.02.10. 16:12
Figyelnünk kell a gépek felelősségére" hangzott el a San Remóban megtartott első Roboetikai Kongresszuson, amelyről a milánói Corriere della Sera című lap közölt beszámolót.

Brian Duffy, a dublini Media Lab Europe fiatal kutatója meg van győződve arról, hogy "bár a robotoknak rendelkezniük kell minden olyan képességgel, amelyekkel el tudják végezni a legkülönbözőbb feladatokat, nem kell feltétlenül hasonlítaniuk is az emberekre."

Japánban az androidokat kultiválják, mint a japán Vaszeda egyetemen magyarázzák, "a személyi robotot", amely jól érzi magát a lakásokban, irodákban, kiválóan beilleszkedik az ember által évszázadok alatt kialakított környezetbe. Integrációjuk azonban olyan problémákat is felvet, amelyekkel eddig csak a tudományos-fantasztikus irodalom foglalkozott.

A robotoknak még nincs etikájuk, mert a társadalom nem fogja fel, hogy ez mennyire fontos. De fel kell tennünk a kérdéseket: ki a felelős, ha a gép megöl egy embert? A gép, vagy az az ember, aki megtervezte? Lehet-e egy autonóm gépet felelősnek tekinteni tetteiért?".

A dilemma megoldása nem lesz könnyű. Isaac Asimov előre látta történeteiben, hogy ez a probléma előbb-utóbb felmerül, ezért találta ki a robotika három törvényét. Ezek arról szólnak, hogy a gépek soha, semmilyen körülmények között nem lehetnek emberi lények ártalmára, az embert mindig, önmaguk feláldozása árán is védeniük kell.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!