Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Romlanak a T-Mobile amerikai pozíciói

Napi Gazdaság
2004.03.31. 08:18
A Deutsche Telekom mobilcége, a T-Mobile közép- és hosszú távon egyaránt megszenvedi, hogy kimarad az egyesült államokbeli piac konszolidációjából, mert versenyhátrányba kerül, ez pedig negatívan hat mind árbevételére, mind nyereségére, derül ki a DT éves jelentéséből. A megfogalmazás nyilvánvalóan arra utal, hogy a BellSouth és az SBC amerikai távközlési vállalatok közös mobilcége, a Cingular a februárban aláírt megállapodás szerint 41 milliárd dollárért megveszi az AT&T Wirelesst, amivel az USA legnagyobb mobilszolgáltatója jön létre.

A figyelmeztetés különösen annak fényében érdekes, hogy Kai-Uwe Ricke, a DT vezérigazgatója a minap még azt állította: jelenleg nincs szükségük partnerre az USA-ban, ahol a T-Mobile USA az ötödik legnagyobb szereplő a mobilpiacon. Ricke úgy látta, a T-Mobile akár nyertesen is kijöhet a konszolidációból, mivel nagyon nehéz a két óriásvállalat integrálása. A DT eszerint arra számított, hogy a versenyhatóság a jóváhagyás feltételéül a Cingular bizonyos vagyonelemeinek eladását fogja szabni, amit a T-Mobile is megvásárolhat vagy a fúzióval éppen eléggé elfoglalt riválisaitól ügyfeleket hódíthat el.

A DT három éve 39 milliárd euróért vette meg a VoiceStreamet, azaz a jelenlegi T-Mobile USA-t, és bár a cégnek a múlt év végén már 13,1 millió előfizetője volt, a tavalyi mérleg 1,3 milliárd euró nettó veszteséget mutatott. A DT a T-Mobile egészét tekintve az idén az árbevétel és az iparágban irányadó EBITDA számottevő növekedését várja.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!