Judit
-2 °C
8 °C

Elkészült a Nemzeti Digitális Adattár

MTI
2004.06.04. 10:20
A kétéves előkészítés után megkezdte működését a Nemzeti Digitális Adattár, és megszülettek az első NDA-kompatibilis digitális tartalmak is, derült ki az adattárról tartott szakmai konferencián. Az NDA az Open Archive Initiative (OAI) által kidolgozott logikán alapul; lényege az adat- és szolgáltatásgazdai funkciók elválasztása.

A rendszer első tartalmai az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) pályázatain támogatott intézmények digitalizált dokumentumaiból kerültek ki. Az NDA felületén elérhetők például az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Távirati Iroda, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Magyar Rádió, a budapesti Holokauszt Emlékközpont, a Neumann-ház és a Budapest Music Center digitalizált adatai.

Az NDA működéséhez szükséges szoftvert nyolcmillió forintért, a tartalomkereső rendszert 14 millió plusz áfáért szerezte be az iroda közbeszerzési pályázat lebonyolításával. Az NDA weboldalának kialakítására négymillió forintot költöttek.

Az NDA elsődleges célja: a magyar nyelvű kultúra iránt érdeklődő közönség igényeit kiszolgálni, felügyelni, és biztosítani, hogy a magyar dokumentumok tartalmi és formai jellemzőit leíró információk angol nyelven is elérhetőek legyenek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!