Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Koldusoknak ad hitelbe mobilt egy bangladesi bank

MTI
2004.09.13. 16:49
Koldusoknak ad hitelbe mobiltelefonokat egy bangladesi bank, amely amúgy is híres mikrohitelezéseiről. "Ügyfélkörünkből már csak a koldusok hiányoztak" - mondta Dipal Chandra Barua, a Grameen bank vezérigazgató-helyettese. A koldusok vándorlásuk során így szolgáltatást ajánlhatnak fel azoknak, akiktől pénzt kéregetnek, azaz megkérdezik az illetőktől, hogy nem kell-e telefonálniuk. A bank így lényegében utcai telefonokat állított hadrendbe, méghozzá személyzettel.

Bangladesben még mindig kevés magánszemélynek van mobiltelefonja. A mobil-koldus-projekt elsősorban a vidéken tengődő kéregetőket szereli fel telefonnal, mivel ők még sanyarúbb helyzetben élnek, mint városi kollégáik. A telefonok 8500 takába (csaknem 30 ezer forintba) kerülnek, az összeget a koldusoknak két év alatt kell visszafizetniük, kamatmentesen. Ugyancsak kedvezménnyel, nagyjából 500 forintért vehetik igénybe a mobilhálózat egyik havi díjcsomagját. A bank más hitelek után 10 százalék kamatot számít fel.

A pénzintézet a koldus-projekt keretében a telefon mellé mintegy 1500 forint értékben csokoládét, cukorkát, diót is ad árusítás végett a koldusoknak, hogy plusz jövedelemre tehessenek szert. A Grameen bank egyébként háziasszonyokból már kiépített egy hasonló elven működő országos mobiltelefon-hálózatot. Jelenleg mintegy 75 ezer mobiltelefonos kisasszony tevékenykedik a világ legszegényebbjei közé tartozó, 130 milliós lakosú ázsiai országban, amelyben az egy főre jutó éves jövedelem 90 ezer forint körül van.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.