Háztartási lézerkés Japánból
Egy Japánban feltalált lézerkésnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a jövőben a háztartási szemét felét kitevő, gyümölcs- és zöldségeredetű hulladék. Tízéves kutatómunkával olyan lézertechnológiát fejlesztettek ki, amellyel gyakorlatilag "elpárologtatható" a zöldség- és gyümölcshéj, olvasható a Szobkor című orosz nyelvű internetes hírportálon. A lézerkés ugyanis olyan vékony - mindössze néhány mikron vastagságú - réteget "hámoz" le, amely gyakorlatilag elporlad a levegőben, és így nem képződik semmilyen hulladék.
A lézerkés olyan gyorsan szabadítja meg a zöldséget vagy gyümölcsöt a héjától, hogy ez semmilyen módon nem befolyásolja az ízt, és a vizsgálatok tanúsága szerint az így módon tisztított zöldség és gyümölcs nem káros az egészségre. Az új technológia iránt máris nagy az érdeklődés, hiszen a fejlett világban mindenütt komoly gondot jelent a háztartási hulladék egyre növekvő mennyisége.