Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Naplózó szoftverrel kivédhető az adatlopás

Napi Gazdaság
2004.12.29. 10:14
A vállalatok védett információinak legnagyobb ellensége az egyszerű felhasználó, aki általában óvatlansága miatt szivárogtatja ki az adatokat; nyitva hagyja számítógépét, elárulja jelszavát, vagy egyszerűen átad valakinek egy olyan dokumentumot, amely tudtán kívül biztonsági információkat tartalmaz. Kaiser László, a SaveAs Kft. technikai igazgatója szerint a munkatársak trehányságának vagy tudatos árulásának egyetlen módon lehet elejét venni: a naplózással. A céges dokumentumokat, fájlokat nyomon kell követni, életútjukat, a rajtuk végrehajtott módosításokat, mentéseiket és másolataikat, átnevezett formáikat számon kell tartani oly módon, hogy a változások mindig köthetők legyenek az azt végrehajtó személyhez, de legalábbis ahhoz a terminálhoz, amelyen a műveletet végrehajtották.

Ma a céges hálózatok alapja valamelyik nagy operációs rendszer, a cégek pedig megelégszenek ezek naplózási képességeivel, holott azok meglehetősen korlátozottak, állítja Kaiser.

Az operációs rendszerek alapfunkciói például nem alkalmasak a fájlok életútjának követésére, külső adathordozóra történő mentések naplózására, márpedig ezek a legalapvetőbb feltételei annak, hogy a tudatos vagy fegyelmezetlen belső közreműködőt idő előtt leállítsák, rossz esetben a baj bekövetkezte után azonosítsák. Az operációs rendszerek a felhasználók internetezési szokásainak nyilvántartásával, esetleg a kimenő emailek tárolásával hamis biztonságtudatba ringatják az informatikusokat és a cégvezetést, holott hiányosságaik miatt ma egy teljesen átlagos képességű felhasználó is könnyedén képes a lebukás kockázatát elkerülve adatokat kiszivárogtatni a társaságtól. Éppen ezért ma már külön naplózószoftverek - például a magyar-amerikai közös fejlesztésben készült EagleEye - is hozzáférhetők a piacon, amelyek telepítésével elkerülhető a belső munkatársak közreműködése miatt bekövetkező adatszivárgás.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.