Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Tizennégy év börtön személyes adatok lopásáért

MTI
2005.01.12. 14:01

Tizennégy évi börtönbüntetésre ítélt egy New York-i bíróság kedden egy számítógépes bűnözőt, aki a hitelkártyák használatához szükséges személyi adatokat lopott el és adott tovább csalóknak. Az okozott kárt 50-100 millió dollárra becsülik. Ez a legnagyobb arányú visszaélés személyi adatokkal az Egyesült Államokban.

Tettei elkövetésekor - 1999 közepétől 2000 augusztusáig - Philip Cummings egy Long Island-i számítógépes programozó vállalatnál dolgozott, amely a bankok számára készített titkos kódokat az ügyfelek számláinak használatához. Cummings ezeket másolta ki és adta tovább ismeretlen személynek, darabonként harminc dollárért. A kódokat felhasználó csalók harmincezer embert károsítottak meg.

A bűncselekmény egyik áldozata a tárgyaláson elmondta, milyen nehéz volt ráállítani a hatóságokat az ügyre. Amikor bejelentette, hogy Floridából valaki leemelt a számlájáról 1500 dollárt, a rendőrség nem akart foglalkozni a dologgal, mert a kárérték nem érte el az 5000 dollárt. Mint mondta, mindenhová bejelentést tett, mert attól tartott, hogy a pénzt kábítószer-kereskedők vagy akár terroristák utaltatták el. A FBI csak akkor kezdett foglalkozni az esetével, amikor rájöttek, hogy az egy nagyobb arányú csalás része.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!