Piroska
-12 °C
-2 °C

A toll is terjesztheti a madárinfluenzát?

MTI
2005.03.07. 07:44
A fertőzött állatok tollai is terjeszthetik a madárinfluenzát, állapította meg egy brit mikrobiológus.

Mint Hugh Pennington, a BBC egyik mezőgazdasági műsorában elmondta, jó dolog, hogy Nagy-Britannia betiltotta a kínai baromfihús importját, a rettegett betegséget, a madárinfluenzát azonban a kacsák, csirkék és pulykák tollai is terjeszthetik. A vírus ugyanis képes továbbélni a madarak tollazatát gyakorta szennnyező ürülék mikroszkópikus maradványaiban, figyelmeztetett a kutató.

A párnák készítésére használt importált toll így könnyen lehet fertőzés forrása, hiszen ha a vírus bekerül az országba, megfertőzheti nem csak a baromfiakat, hanem a lakásokban élő madarakat, illetve más háziállatokat is, ezzel hozzájárulva a vírus mutációjához, terjedésének megkönnyítéséhez

A szakértő szerint a madártoll behozatalt olyan országokra kellene korlátozni, ahol a betegséget megfelelő ellenőrzés alatt képesek tartani az egészségügyi hatóságok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatosan arra figyelmezteti tagországait, hogy szinte elkerülhetetlen a madárinfluenza egy olyan mutánsának megjelenése a közeli jövőben, amely képes emberről emberre terjedve, sok millió halálos áldozatot követelő, világméretű járványt okozni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.