Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Nem kelendő a Windows XP Starter Edition

ZDNet
2005.03.21. 11:35
Az elmúlt hónapok során több fejlődő országban bevezetett Windows XP Starter Edition a jelek szerint csupán mérsékelt érdeklődést váltott ki. Bár számos PC-gyártó támogatta a kezdeményezést, a lebutított Windowst futtató gépekből kevés fogyott.

A Microsoft célja a fapados és így a szokásosnál olcsóbb Windows-zal, hogy ezeken a különösen árérzékeny piacokon új felhasználókat nyerjen meg. A Starter Edition-t Thaiföldön tavaly októberben, Malajziában és Indonéziában pedig februárban vezették be. Ezekben az országokban a felhasználók előszeretettel használnak kalózmásolt Windowst, illetve a versenytárs Linuxot.

Az indonéz Arta számítógépgyártótól eddig csak néhány iskola rendelt a Celeron processzorral szerelt egyszerűbb gépekből. A Microsoft több partnere eközben a korábbi üzleti modellhez tért vissza, és folytatják az operációs rendszer nélküli számítógépek terjesztését.

Sok kis kereskedő ugyanis rendszer nélkül veszi át a nagyobb gyártók PC-it, majd feltört XP-t telepít rá. Kuala Lumpurban a kalózmásolt XP Home illetve Professional öt dolláros áron kapható. A Starter Editionért a Microsoft 32 dollárt kér.

A szoftvercég tudatában van a fejleményeknek, és az egyes piacokra szabott terjesztési- és marketingprogramokat tervez indítani. Így például Malajziában új partnerrel kötöttek megállapodást, aki vállalta, hogy valóban a fapados rendszerrel adja el a számítógépeit. Indonéziában egy helyi bankkal a finanszírozás lehetséges módozatain dolgoznak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!