Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Ötven csigát hoz haza a Szojuz vasárnap

MTI/ITAR-TASZSZ
2005.04.24. 19:45

Elhagyta vasárnap a leköszönő legénység a Nemzetközi Űrállomást (ISS), és átment az ISS-hez kapcsolt Szojuz TMA-5 űrhajóba, hogy felkészüljön a visszatérésre a Földre. Közép-európai idő szerint 20.41-kor indul vissza az űrhajó a Földre, és éjfél után nyolc perccel száll le Kazahsztánban, közölte a Moszkvához közeli földi irányítóközpont. A küldetését befejező legénység a tizedik csapat, amely hosszabb időn át volt az ISS személyzete.

Az orosz Szalizsan Saripov és az amerikai Leroy Chiao október óta dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson, harmadik társuk, az olasz Roberto Vittori, az Európai Űrügynökség űrhajósa viszont tíz nappal ezelőtt érkezett látogatóként. A három űrhajóssal együtt további ötven élőlény - köztük ötven csiga - is visszatér a Földre az ISS-ről. Ezeket tudományos kutatási célból vitték magukkal az űrhajósok.

Az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Phillips váltotta fel a távozó csapatot a Nemzetközi Űrállomáson. Az új legénység a tervek szerint hat hónapot tölt el az ISS fedélzetén.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.