Ambrus
-7 °C
3 °C

Új szer macskaallergia ellen

MTI
2005.05.02. 11:44
A kaliforniai egyetem (UCLA) kutatói olyan immunterápiát dolgoztak ki, amely megóvja a macskaszőrre allergiás egyéneket a szénanáthára és asztmás rohamokra emlékeztető tünetektől

A cicák szőrére allergiás betegeknek elég egy "négylábú prémes ragadozó" jelenléte a lakásban, s az illető máris prüszkölni kezdenek, a szemük bepirosodik és viszket, rosszabb esetben a bőrén is kiütések jelennek meg.

Az egereken már sikerrel tesztelt új terápia lényege egy fehérjevegyület, amely az emberi immunrendszer elemeiből és bizonyos macskafehérjék alkotórészeiből áll. Az utóbbit a kutatók összekapcsolták az immunglobulin G antitesttel, amely általában meggátolja az allergiás reakciókat, amikor hozzákapcsolódik bizonyos immunsejtek megfelelő receptoraihoz.

A fenti fehérjekeverékkel etetett egerek akkor sem mutattak allergiás tüneteket - vérükben elmaradt a hisztamin nagyméretű megjelenése -, amikor környezetükben hatalmas mennyiségű allergén volt jelen, írták a kaliforniai kutatók a Nature Medicine internetes kiadásában.

A terápia egy fajta "önblokádon" alapul: a hisztamin termelésért felelős immunglobulin E ugyanis rákapcsolódik a mesterségesen létrehozott fehérjevegyületre, s ezáltal sikerül elérni, hogy a két immunglobulinra fogékony receptorok mintegy összefonódjanak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.