Béla
3 °C
12 °C

A csehek negyede tud számítógépen dolgozni

MTI
2005.05.23. 17:10
A számítógépes munka alapjait a csehek 26 százaléka ismeri - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a STEM/MARK közvélemény-kutató intézet készített az informatikai minisztérium megbízásából. Az állami információs politika ugyanakkor azzal számol, hogy 2006 végéig a cseh lakosság fele lesz képes számítógépeken dolgozni. "Nyilvánvaló, hogy ezt a célt elérni nagyon nehéz lesz" - jegyezte meg Dana Bérová, információs miniszter, amikor a hét végén ismertette a felmérés eredményeit.

Elmondta, hogy jelenleg a lakosság 57 százalékának van hozzáférése a számítógépekhez, míg az internethez és az elektronikus postához 29 százaléknak. A lakosság 84 százaléka rendszeresen használ mobiltelefont, 13 százalék laptopot. A mobilszolgáltatók kimutatása szerint április végén 10,94 millió maroktelefon üzemelt az

A számítógépet a megkérdezettek 42 százaléka az internetes információ-keresésre, 35 százalék művelődésre használja túlnyomó részben. Az emberek 17 százaléka már vásárolt internetes boltokban, s 15 százalékuk használja az internetes bankszolgáltatásokat. Különféle játékokra a megkérdezettek 25 százaléka használja gépét. Az elektronikus postát a megkérdezettek 31 százaléka használja rendszeresen.

A megkérdezettek negyede azonban azt állította, hogy nem érdekli a számítógép és nem kíván vele dolgozni.