Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Izraelbe megy az Intel

Napi Gazdaság
2005.07.26. 11:31
Izraelben építi fel új, négymilliárd dolláros gyárát az amerikai Intel Corp. félvezetőgyártó vállalat. Az új üzem az ország déli részén, Kiryat Gatban épül fel, s közvetlenül kétezer alkalmazottat foglalkoztat majd, de közvetetten további kétezer munkahely teremtését teszi lehetővé. Az izraeli állam 525 millió dollárral járul hozzá a beruházáshoz, és az Intelnek a támogatás megkapása után öt éven belül kell felépítenie a gyárat.

A vasárnap tett bejelentés előtt az Intelt vezető Craig Barrett-tel tárgyaló Ariel Saron izraeli miniszterelnök az izraeli gazdaság stabilitásának, illetve erejének elismerését látja a döntésben. Izraeli részről az ipari, kereskedelmi és munkaügyi minisztérium, a miniszterelnöki kabinet, illetve a pénzügyi tárca vett részt az Intellel folytatott tárgyalásokon, a delegáció vezetője Ehud Olmert gazdasági miniszter volt. A beruházás fogadásáért számos ország versenyzett világszerte, de végül Izrael lett a befutó, amihez feltehetően az is hozzájárult, hogy az Intel harminc éve van jelen a közel-keleti államban.

Az amerikai félvezetőgyártónak már van két gyára Izraelben, az egyik az új üzem tervezett helyszínének közelében, a másik pedig Jeruzsálemben. Az Izraelben a gyárainak üzemeltetésén túl kutatási tevékenységet is végző Intel összesen 5400 alkalmazottat foglalkoztat az országban, valamivel több mint hat százalékát a cég összes, 85 ezer alkalmazottjának. Tavaly az Intel izraeli leányvállalata 1,2 milliárd dollár értékben exportált termékeket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.