Emőke
8 °C
19 °C

Öt év börtön a neten publikáló kínai ellenzékinek

MTI
2005.08.03. 10:31

Öt év börtönre ítéltek Kínában egy interneten publikáló ellenzéki írót - közölte szerdán a családja és több emberi jogvédő szervezet. A Riporterek határok nélkül (RSF) párizsi központú és az Egyesült Államokban működő Bizottság az újságírók védelmére úgy tudja, hogy Csang Lint "az állambiztonság veszélyeztetése" címén ítélte el egy a kelet-kínai Anhuj tartománybeli Pengpu bírósága, miután bűnösnek találták "az alkotmány alapjaival ellentétes cikkek és tanulmányok internetes közlésében". Az ítéletet július 28-án hirdették ki, de Csang ügyvédje csak öt nappal később értesült róla.

A 42 éves Csang fellebbezni kíván az ítélet ellen, de felesége szerint nem sok reményt fűz hozzá. A zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson az ügyész részleteket olvasott fel Csang egyik tanulmányából, amelyben egy punk-dal szövegét használta fel. A vád azt is felrótta neki, hogy interjút adott egy külföldi médiumnak.

Az írót január 29-én tartóztatták le, miután megpróbált részt venni Csao Ce-jang volt kínai pártfőtitkár temetésén, akit a reformerek és az ellenzékiek nagy tisztelete övezett az 1989-es tienanmeni téri események óta. Csaót annak idején a tüntető diákokkal való egyezkedés miatt váltották le tisztségéből, majd rendelték el házi őrizetét.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.