Árpád
7 °C
21 °C

Csökkent a Jenoptik eredménye

MTI
2005.08.10. 12:31
A kelet-német Jenoptik technológiai konszern adózott eredménye az első félévben 800 ezer euróra csökkent a tavalyi első félévi 5,5 millióhoz képest. A cégnél a nagy kamatköltségekkel és egy részleg júniusban meghiúsult elsődleges részvénykibocsátásának költségével magyarázták a fejleményeket.

Az üzemi eredmény 21,1 millió euróra csökkent 35,9 millióhoz képest, ezt nagy fejlődésnek nevezték, beszámítva, hogy a tavalyi eredményt 26 millió eurós egyszeri tétel emelte, részesedések eladásából. Ezek nélkül az üzemi eredmény csak 9,9 millió euró volt a tavalyi első félévben. Idén nem voltak egyszeri tételek.

A forgalom 895,5 millió euróra fogyatkozott 1,016 milliárdhoz képest, de ezt a visszaesést az építéstechnikai részleg tavaly év végi eladása okozta, közölték a vállalatnál szerdán.

Ugyancsak biztatónak nevezték a megrendelések helyzetét. Új megrendelések 1,322 milliárd euró értékben érkeztek az első félévben a tavalyi első félévi 1,403 milliárd helyett, a félév végén 2,311 milliárd volt a teljesítendő megrendelések állománya az egy évvel korábbi 2,707 milliárd helyett, de összehasonlítható alapon - vagyis az azóta eladott részlegek több mint 300 millió eurós tavalyi új első félévi megrendeléseit leszámítva - növekedés volt.

Egész évre változatlanul 1,9-2,1 milliárd euró közötti bevételt jósoltak a cégnél szerdán. Ez összehasonlítható alapon körülbelül azonosnak ígérkezik a tavalyival, miután az építéstechnikai berendezések részlegének eladása miatt annak bevétele - tavaly 450 millió euró - idén már nem szerepel a csoportmérlegben. Idénre 60-70 millió eurós üzemi eredményt terveznek.

Az első negyedévben a Jenoptik 2,4 millió eurós adózott eredményt ért el, 83 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 14 milliónál. Az eredmény "jelentősen nőtt" azonban összehasonlítható alapon, írták a beszámolóban.

Az év végén a Jenoptik nettó adóssága 238,8 millió euró volt az egy évvel azelőtti 372,5 millió helyett. Tavalyról nem fizettek osztalékot.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.