Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Alkoholbíró gén

MTI
2005.09.07. 16:10
A gyümölcslégy az emberhez hasonlóan képes kialakítani bizonyos fokú alkoholtűrő-képességet, s ezt annak a génnek köszönheti, amelyet most fedeztek fel a würzburgi egyetemen. A kutatók szerint a "másnaposság-gén" szerepe akkor válik fontossá, amikor a szervezetnek valamilyen stresszel kell megküzdenie. Az olyan gyümölcslegyek, amelyeknél nem működik már megfelelően ez a gén, lényegesen érzékenyebbek a hőre és a mérgekre, no meg az alkoholra, hamarabb "berúgnak". Az ilyen legyek a kísérletek tanúsága szerint nem olyan könnyen szoknak hozzá a növekvő alkoholmennyiséghez, mint genetikailag ép társaik, amelyeknél az alkohollal való egyetlen találkozás is elég ahhoz, hogy jobban elbírják a második "ivászatot".

A würzburgi biocentrum két munkatársa, Henrike Scholz és Mirjam Franz azt reméli, hogy a kutatások révén új ismeretekhez juthatnak az ember alkoholfüggőségével kapcsolatban. Ezt arra alapozzák, hogy megállapításuk szerint a rovarok szervezete az emberéhez hasonlóan működik. A gyümölcslegyek is hozzá vannak szokva az alkohollal való érintkezéshez, mert petéiket szívesen rakják túlérett gyümölcsökbe, amelyekhez az alkoholos illatok vezetik őket.