Zalán
6 °C
19 °C

Ismét adóköteles lehet a román IT-fizetés

2005.09.23. 08:38
A román pénzügyminiszter, Sebastian Vladescu kezdeményezi az IT-iparban dolgozók fizetésének újbóli adóztatását. Az érintettek fel vannak háborodva.

Az információ-technológiai területen dolgozókat azért mentesítették az adófizetés alól, hogy a szektor dinamikusan fejlődhessen. Romániában jelenleg több mint 25 ezer szakember dolgozik IT-területen. Számítások szerint az adófizetés visszaállítása a költségvetést évi 3,5 millió euró bevételhez juthatná.

A jelenlegi támogatás megvonása elsősorban a kis cégek működését nehezítené meg, a fejlesztési befektetések visszaesnének, a szakemberek elvándorlásával az iparág is megszűnhetne, vélik az érintettek.

Az Egyesült Államokban publikált szakmai adatok szerint jelenleg Romániában a legdinamikusabb az IT-piac egész dél-kelet Európában. E szektor teljesítménye Romániában becslések szerint évente átlagosan 10 százalékkal nő, 2009-re 1,3 milliárd dolláros piaccá növi ki magát, a román állam pedig 69 millió dollár bevételhez juthat. Romániában jelenleg 8480 szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég tevékenykedik, az átlagos havi fizetés 310 eurónak megfelelő összeg.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!