Ambrus
-7 °C
3 °C

Tízmilliárd a széles sávú internet fejlesztésére

Napi Gazdaság
2005.10.10. 07:40
A szélessávú internet-hozzáférést biztosító infrastruktúrák kiépítésére az idén rendelkezésre álló pályázati forrásokat 3 milliárd forinttal, 10,5 milliárd forintra emelte a napokban a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) monitoringbizottsága.

A lehívható támogatás mértékét növelő forrásátcsoportosítást a kevésbé fejlett régiók önkormányzatainak az előirányzott keretet jóval meghaladó igénye indokolta. Magyarországon az utóbbi években dinamikusan növekszik a szélessávú-lefedettség, 2004 márciusában a tízezer fő feletti lélekszámú települések lakosságának 87,9 százaléka számára volt biztosított a hozzáférés, jelenleg ez az arány 92 százalék feletti.

A legjelentősebb növekedést a kisebb, tízezer fő alatti települések érték el, míg 2004 tavaszán ugyanis az ilyen városokban, falvakban csupán a lakosság 3,7 százaléka internetezhetett széles sávon, ma ez az arány meghaladja az 50 százalékot. Ennek további növelését szolgálja a pályázati forrás.

A GVOP 4.4.2 néven futó pályázata iránt óriási ugyan az érdeklődés - az eddig beérkezett hatvan pályázat már több mint 10 milliárd forint támogatást igényelt -, ám a GVOP 4.4.1 tender felfutása még várat magára. Utóbbi lehetővé teszi a kkv-k, illetve a közösségi végpontokon keresztül a magánszemélyek számára a bekapcsolódást az üzleti folyamatokba. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 2006 végéig 1,5 milliárd forint. A nyertesek részére 2004-ben és 2005-ben eddig 926 millió forintot ítéltek meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.