Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Környezetkímélő nano-technológia

MTI
2005.10.13. 14:29

A nano-technológia még a korai felfedezések szakaszában jár, egyes környezetvédők máris megkongatták a vészharangot, hátha visszafordíthatatlan károkat okoz. Egy amerikai tanulmány szerint azonban a biztosítási díjak kiszámításánál szokásos kockázatelemző módszerek alapján becsült környezeti kár a nano-technológia esetében nem lesz nagyobb a borászatnál megszokottnál. Mark Wiesner, az amerikai Rice egyetem (Houston, Texas) környezetvédelemmel foglalkozó professzora biztosítási szakemberekkel karöltve az amerikai környezetvédelmi minisztérium megrendelésére felmérte a még csak megszületendő új technológia lehetséges környezeti hatásait. A világhálón már hozzáférhető tanulmány nyomtatásban az Environmental Science and Technology - Környezettudomány és -technológia - című amerikai tudományos folyóirat nov. 15-i nyomtatott számában várható. A kockázatokat egy svájci biztosítócég, az "XL Insurance" módszerével hasonlították össze három kategóriában: baleset, normál üzem (termelés közbeni károsanyag-kibocsájtás) és hosszú távon megmaradó, látens szennyezés. Vizsgálták a mérgező hatást, a tűzveszélyességet és a lebomlási időt. Mivel nano-anyag gyártás még nem létezik, a felhasználandó nyersanyagok tulajdonságait vették figyelembe.

A tanulmányban öt új és hat hagyományos termék veszélyességével foglalkoztak. A kereskedelmi forgalomban leghamarább várható nano-anyagoknak a szimplafalú szén nanocsővet, a nanogömböcskét, a cink-szelenid kvantum-pontot, az alumoxán nanorészecskét és a titán-dioxid nanorészecskét tekintették. A kockázat-összehasonlítási alapul szolgáló hat hagyományos termék között a szilícium lemez, a bor, a műanyag, az ólomakkumulátor, a benzin és az aszpirin szerepelt. A nano-anyag előállításánál használt legtöbb eljárás nem annyira balesetveszélyes, mint a hagyományos. A nano-gömb előállítása a leginkább balesetveszélyes, összemérhető a polietilén műanyagfólia gyártásával. A tanulmány végkövetkeztetése: a nano-technológia valószínűleg nem lesz olyan környezetszennyező, mint az olajipar, inkább a borászathoz, vagy az aszpiringyártáshoz hasonlíthatók a kedvezőtlen környezeti hatásai.